0

Фестивал на фолклорната носия с. Жеравна 2021 с подкрепата на Изворна вода ЕГО (снимки)

сеп. 28, 2021

Село Жеравна, община Котел и тази година продължава да е верен пазител на обичаите и традициите у нас. Фестивалът на фолклорната носия отново се завърна. С песните, танците и облеклото на нашите деди се пренесохме повече от век назад във времето и потънахме в атмосферата на възрожденска България.

„Младите овчари са били подлагани на изпит, да направят кебап. Това е нещо, което се е почвало от ранна утрин. Слагало се е месце, месо и месища. Варяло се е около 12 часа. Счупвали са юмрук глава лук и са я слагали вътре. Това е бил изпитът да ставаш за овчар“, разказва Ангел Ангелов представител на фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“. Благодарения на тази фондация е изработена и репродукция с внушителни размери на тъй нареченият юнашки тиган. Създаден е от 78 кг специална медицинска стомана с диаметър 150 см. и дълбочина 20см. Представлява възстановка на традиционен съд от 18 век. От петък до неделя в тигана се готвиха тонове кебап за гладните певци и танцьори.

Успяхме да видим и да се насладим и на уникални облекла от всички краища на България, защото на фестивала се допускаха само хора, облечени в народни носии. Отдалече голямо впечатление направиха неповторимите облекла на “русалиите” от Петричко. Древният ритуал е много популярен в югозапада и се свързва с така наречените “мръсни дни” около Нова година, когато тези войни на вярата имат задача да гонят злите сили. „Русалийството е феномен. Културен, етнографски и социален. Русалиите не сеем ръж и не водим говеда. Ние сме войни. Признати сме от църквата“, разяснява Димитър Яков.

Тази година, величествената гора край Жеравна събра почитатели от цялата страна и чужбина при спазване на актуалните противоепидемични изисквания. Изворна вода Его подкрепя родните традиции, както и това събитие. За нас беше удоволствие да усетим духа на този уникален фестивал.

Пийте
естествено алкализиранавода eGO с pH 8+