0

История

Откритите през 1973 година археологически останки на територията на община Костинброд включват Пътна станция Скретиска по древната линия „Виа Милитарис“, минаваща от Белград през София /Сердика/ до Истанбул /Константинопол/ и изградената по-късно в нейна близост късноримска резиденция, наречена най-вероятно също с името – Скретиска. Костинбродският регион е част от естествения хинтерланд на антична и средновековна Сердика-Средец-Триадица-София.

По този път се движат поклонници, търговци, войници, дипломати, актьорски и музикални трупи, учени. Мобилността – социална, политическа, но и съвсем конвенционална е била важен, ако не и най-важният елемент в Римската империя. 

Точно развитата пътна инфраструктура е била метафорично казано нервната и кръвоносната система, която не само е изграждала Империята, а я е обединявала и осигурявала нейното функциониране.

За пръв път споменаването на пътната станция Скретиска става през 333 г, тя се издига в резултат от политическото и административното издигане на Сердика, започнало при император Галиен (253-268). Сердика и Скретиска са съществували не само преди Галиен, но и дълго преди предците на Марк Улпий Траян да се заселят в Испания. В тази връзка всички изследователи обръщат внимание, че отбелязването на спирката Скретиска върху „Бурдигалския пътеводител“ би трябвало да се чете „спирка при/до Скретиска“ – mutatio per/ad Scretisca. Освен заради ключовото си местоположение, мястото е избрано за основно икономическо и политическо средище поради наличието на множеството извори на вода, чийто благоприятен състав е предпоставка за изграждането на разнообразна инфраструктура, включваща бани и вилни комплекси.

Двете селища, Сердика и Скретиска, са се развивали в тясна връзка. От своя страна Скретиска, чието название буквално означава Кръгла, най-вероятно е била кръстена на формата си. Също така името на съоръжението е станало прозвище на цялата околност с богатата на минерални извори местност, в която се намира. Във въпросната околност на много десетки километри не е имало монумент, сравним със Скретиска. Ето защо и пътната станция по Диагоналния път ще бъде кръстена не иначе, а „Спирка за смяна на конете при Скретиска“ (Mutatio per/ad Scretisca).

Източник:„Един път, един храм, един дворец и десет века история от Скретиска до Костинброд 4-14 век“ – Веселина Вачкова, Тангра 2015г.

Пийте
естествено алкализиранавода eGO с pH 8+